itália csókja: cukkinis, szalonnás penne

13115356_10207480900274887_450433057_n.jpg

Imádom az olasz konyha egyszerűségét, néhány alapanyagból egészen tökéletes ízharmóniát képesek összehozni. A cukkinis carbonara Jamie Oliver módra motivált. Azért persze sok mindent változtattam, így aztán mondhatni a Kozma Barbi módra szerintem jobb lett.

Akkor kezdjük is el.  A Penne Rigate tésztát a Félsziget teljes területén kedvelik, neve Olaszország régióitól függően változik. Umbriában például "spole" a neve, délen "maltagliati".  Igen, nem olcsó tészta, de szép nagy dobozban lehet venni és rengeteg van benne, Aldiban, Tescoban biztosan lehet venni, figyeljétek az akciókat.

Mostanában mindenféle sókat veszek és próbálok ki, hatalmas a különbség egy görög tengeri só és a himalája só között. Ne felejtsd el, hogy a  só  egy ősi orvosság.

13140493_10207480900394890_1883480569_n.jpgHimalája só: A Himalája só, mint ahogyan azt neve is mutatja, a Himalája sóbányáiból származik, helyben bányásszák, és a tudomány jelenleg az egyik legértékesebb olyan sófajtának tartja, amelyet természetesen bányásznak, kézzel nyernek ki a földből, és semmilyen utólagos ipari kezelésnek nem vetik alá. A Himalája só kapcsán fontos még, hogy mindenféle szennyeződéstől és vegyi anyagtól mentes, hiszen a Föld legmagasabb hegyének gyomrában termelődött az évszázadok és évezredek leforgása alatt. Akárcsak a parajdi só, 84 különböző ásványi anyagot tartalmaz, és rendkívül kellemes ízzel rendelkezik.

Tudtad? 

A parajdi só egykoron Magyarország egyik büszkesége volt, amelyet mind a mai napig bányásznak Erdélyben, a híres parajdi sóbányában.

Miért káros az asztali konyhasó?

Azért mert, nem csak sót (NaCl) tartalmaz, hanem egyéb, káros összetevőket is (kálium, csomósodásgátló, fehérítő, stb..).

13153493_10207480900754899_2067214890_n.jpg

Köztudott rólam, hogy imádok reggelizni, sokszor túlzásba is esek. Az egyik kedvenc ételbárban, ahol rendszeresen reggelizek gorgonzolás szendvicset inspirált arra, hogy ehhez a remek ételhez is parmezán helyett egy lágy sajt13153348_10207480900674897_88920938_n.jpgot válasszak. Kicsit izgultam, hiszen a parmezán egy kemény sajt, ellenben a gorgonzola egy lágy belsőpenészes sajt. A desszert sajt most fő produkció az ételben! 

A szárított paradicsom lassan mindenhez azt kell, hogy mondjam, hogy illik. Nekem a nyár íze, érdekes, hogy gyerekként meg sokszor nem ettem meg a paradicsomot, most meg úgy eszem, mint nyáron a barackot. Jó tanácsom, hogy ezt is okosan vásároljuk meg, mert a gourmand boltok polcain nem olcsók. Nyáron  érdemes inkább magadnak csinálni, a szárítás mehet a napon vagy a sütőben is, bevágni egy olivás üvegbe és akkor veszed elő, amikor szeretnéd.

 

Na akkor gyorsan vegyük is át, 13 percig főzd a tésztát, én himalája sót és olívaolajat raktam bele. Mókás, de wokban pirítottam a szalonnát, majd a cukkinit és a szárított paradicsomot is. Egy tálban 2 db tojás sárgáját, főzőtejszínnel és fokhagymával és gorgonzola sajttal felvertem. A tésztát a már megpirult szalonnához kevertem és ráöntöttem a tojásos szószt. Só, bors fontos! Fontos a gyorsaság, nem órákig hagyjuk pirulni a tésztát, ez nem a szója szószós sült tészta kalandjai.  Ruccola salátával és citrommal tálald és garantált az esti öröm. Figyelem ez az étel max 20 perc alatt kész, ezért nem lehet kifogás, hogy miért ne állj neki!

 

Love&Peace

13140528_10207481139120858_125393266_n.jpg

Hozzávalók:

  • olívaolaj
  • ruccola saláta
  • penne tészta 
  • gorgonzola sajt
  • főtőtejszín
  • fokhagyma
  • száított paradicsom
  • szalonna
  • cukkini
  • ahány fő annyi tojás sárgája
  • só, bors

 

 

Források:

http://www.ogyik.hu/sok-osszehasonlitasa-himalaja-so-vs-parajdi-so-vs-konyhaso

https://www.barilla.com/en-us/products/pasta/classic-blue-box/penne

http://www.nosalty.hu/recept/cukkinis-carbonara-jamie-olivertol